Diş eti hastalıkları, diş köklerini çevreleyen diş etleri ve dokularda meydana gelen hastalıkları içerir. Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber, sigara, ergenlik, sistematik hastalıklar, diyabet, ilaçlar, stres, yetersiz beslenme, hamilelik ve menopoz gibi diğer unsurlar da diş eti sağlığını etkileyebilmektedir. Aynı zamanda genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların veya durumların dental tedaviler esnasında herhangi bir komplikasyon oluşturmaması için dikkatli davranılmalıdır.
Diş fırçalama sırasında kanayan diş etleri,
Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri,
Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri,
Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı,
Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler,
Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi,
Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma,
Sürekli kötü ağız kokusu,
Bununla beraber, periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilmektedir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önem arz etmektedir.
Ağız ve diş sağlığı temizliği bilincinin oluşturulması ve devamının kontrolü sağlanarak,
Oluşan diş ve gıda plak oluşumunun temizlenmesi, (Diş Taşı Temizliği)
Diş eti ceplerinin derin temizlenmesi, (Küretaj)
Temizlik, küretaj ile birlikte hekimin önerdiği ilaç tedavileri ile
İlerlemiş hastalıklarda diş eti çekilmesi ve kemik kayıplarından korunmak ve yeniden oluşmaması için periodontal cerrahi işlemler (Diş eti ameliyatları) uygulanmaktadır. Cerrahi ve mekanik tedaviler klasik veya lazer uygulamaları ile yapılabilmektedir. Lazer uygulamaları son yıllarda diş eti hastalıklarında kullanılmaya başlanmıştır.