Protetik diş tedavisi bünyesinde hareketli ve sabit protezler, implantoloji, çene-yüz protezleri gibi birçok disiplini barındıran bozulan, eksilen, kaybolan; işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımlarını veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokuları uygun maddelerle doldurma ve tamamlama işlemidir. Diş protezleri ikiye ayrılır. Çıkartılabilir ( hareketli ) ve sabit diş protezleri olarak uygulanır. Sabit protezler kişiye doğal görünüm ve işlevsellik sağlayarak son yılların en popüler diş uygulamalarındandır. Hareketli diş protezleri ise eksik dişlerin yerini alabilen aparey olarak tanımlanabilen hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Doğal dişlerin olduğu fakat sabit protez için yeterli desteğin olmadığı vakalarda uygulanır. Sabit protezler ve hareketli protezler malzeme ve yapı bakımından birbirinden farklıdır. Sabit protezler sadece doktorun takıp çıkarabildiği bir tiptir. Hareketli protezler ise hasta tarafından takılıp çıkarılabilmektedir.
Dayanak dişlerin gelecek yükü kaldıramayacağı, geniş diş eksikliği içeren durumlarda ya da diş ile sonlanmayan eksik diş alanları olduğunda ya da ağızda hiç diş olmadığında hareketli protezler uygulanmaktadır. Hasta tarafından takıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan yapay bir aygıt olarak tanımlanmaktadır.
Dişte yapılan preparasyon sonrası alınan ölçülerden elde edilen modeller üzerinde hazırlanan yapıların, ağza uyumu sağlanarak, dişin üzerinde sabit olarak kalacak şekilde yapıştırılması ile oluşturulan protez çeşitleridir.
Birden fazla diş eksikliğinde, eksik alana en yakın dişlerin dayanak olarak kullanılması ile boşlukların telafi edildiği ve daimi olarak ağızda kalan yapılara Köprü denir.
Tek dişi ilgilendiren madde kayıpları ve estetik problemler için tercih edilmektedir.